Dovezile prezentate de FDA* cu privire la impactul variabilitatii de aroma asupra experientei utilizatorilor de tigara electronica.

 

     Acesta este un studiu la care au participat 4618 de utilizatori (adulti) de tigara electronica. Studiul a fost publicat intr-un jurnal medical revizuit de experti.Utilizatorii de tigari electronice, indiferent de statutul lor de fumatori, au fost rugati sa raspunda la un chestionar on-line cu privire la tipul de arome utilizate cu tigara electronica si importanta disponibilitatii si variabilitatii acestora in substituirea completa sau partiala a fumatului.

 

    In total, 4618 de participanti cu varste mai mari de 18 ani au fost inclusi in analiza (2200 dintre ei au fost rezidenti din SUA), 91.1 % dintre ei utilizau doar tigara electronica (toti fiind fosti fumatori), in timp ce restul erau utilizatori dublii, adica vapau, dar si fumau. Participantii aveau, in medie, 22 de ani de fumat si au folosit tigara electronica timp de 12 luni.

 

Principalele rezultate ale studiului au fost:

– cele mai populare tipuri de arome au fost cele de fructe (69.4 %), urmate de cele dulci (61.4 %) si aromele de tutun (43.9 %)

– In medie, utilizatorii de tigara electronica au folosit 3 tipuri de arome. De retinut, numarul de arome folosite a fost asociat in mod independent cu substituirea completa a fumatului clasic.
– Aromele de tutun au fost cele mai populare la inceputul utilizarii tigarii electronice, dar ulterior au trecut la alte tipuri de arome.
– Majoritatea participantilor (68.3 %) au schimbat aromele in fiecare zi sau in aceeasi zi.
– Mai mult de jumatate din participanti au raportat ca motivul folosirii de arome diferite este un fenomen de gust (sau miros), ce tine de toleranta receptorilor la folosirea aceleasi arome pe termen lung.
– Aproape jumatate din participanti au raportat ca daca variabilitatea aromelor ar fi limitata ar creste pofta de tigari traditionale, pe cand 39.7 % au mentionat ca ar fi mult mai dificil pentru ei sa se lase de fumat sau sa reduca consumul de tigari.
– Pe o scara de la 1 (deloc important) la 5 (foarte important) participantii au raspuns ca variabilitatea de arome este “foarte importanta” in efortul lor de a reduce tigarile sau de a renunta la fumat.
    
      Rezultatele acestui studiu indica faptul ca aromele sunt comercializate cu scopul de a satisface cererea si necesitatea utilizatorilor (adulti) de tigara electronica. Ei par a contribui atat la placerea perceputa cat si la efortul de a reduce consumul de tigari electronice sau renuntarea la fumat.
    
     Datorita faptului ca posibilitatea adoptarii tigarii electronice de catre tineri este mica, punerea in aplicare a regulamentarilor de restrictie a aromelor pot dauna vaperilor curenti.
    
Prin urmare, variabilitatea aromelor ar trebui mentinuta.
*FDA = Agentia nationala a medicamentelor din Statele Unite ale Americii