Polietilen glicol(PEG) este un polieter larg utilizat in industrie. Numele lui apare in general, asociat cu un numar care se refera la masa moleculara a polimerului sau oligomerului.
Structura sa chimica poate fi reprezentata ca HO-(CH2-CH2-0)n-H
Mai mult si mai mult este utilizat ca biomaterial datorita proprietatilor sale fizico-chimice. De asemenea este cunoscut ca oxid de polietilena(PEO) sau polioxietilen(POE).
Polietilen glicolul este produs prin interactiunea dintre oxid de etilena cu apa, etilen glicol sau oligometri,reactia fiind catalizata de catalizatori acizi sau de baza.
Polimerii cu greutate moleculara mica pot fi utilizati ca solventi nevolatili.
Polietilenul glicol este un lichid limpede, incolor si non-coroziv, el se mai foloseste si in industria cosmeticelor: sampoane, deodorante,creme hidratante etc. cat si intr-o serie de produse alimentare.
In tigarile electronice se combina polietilenul glicol si nicotina pentru a forma o solutie, care atunci cand este incalzita de un atomizor, produce un abur vizibil care ofera nicotina utilizatorului.
Acest produs chimic nu este toxic el este utilizat pe scara larga in industria farmaceutica mare parte din pastile au in componenta aceasta substanta.