By Dr Farsalinos

Una din principalele probleme pe care multe persoane, in special vaperii, le discuta cu privire la epidemia de coronavirus este despre efectele folosirii tigarii electronice (si fumatul) asupra vulnerabilitatii si gravitatii infectiei cu coronavirus. Recent, primarul Bill al orasului Blasio din New York a mentionat intr-o stire ca vaperii au un risc crescut. In mod miraculos, aceasta declaratie a fost raportata de „Reuters”. Ma intreb, care este motivul care sa ne faca sa luam in considerare oamenii cu nivel zero in problemele de sanatate publica?

O legatura intre fumat si infectia de coronavirus a fost sugerata pentru prima data deoarece erau infectati mai multi barbati in comaparatie cu femeile. O ipoteza (neprobata) afost ca aceasta se datora prevalentei mult mai mari a fumatului in randul barbatilor chinezi (48.4%) decat in randul femeilor (1.9%). Sursa: Statista. Un mic studiu realizat pe doar 78 de pacienti cu pneumonie indusa de COVID-19 a fost publicat in Jurnalul Medical Chinezesc. Dintre acestia, 67 (85.9%) au prezentat o imbunatatire/stabilizare dupa 2 saptamani, in timp ce 11 (14.4%) au prezentat evolutia bolii. Studiul a descoperit ca istoria fumatului a fost asociata cu sanse mai mari de progresie a bolii. Dar au fost inclusi doar 5 fumatori in esantionul de studiu si doar 3 au evoluat in boala. Datele sunt prea slabe pentru a face vreo recomandare. Caracteristic, raportul sanselor din istoria fumatului care a dus la evolutia bolii a fost de 14.285 dar intervalele de incredere au fost uriase (1.157-25000), ceea ce arata nivelul de incertitudine.

Un alt studiu care poate fi folosit INDIRECT pentru a examina efectele fumatului a fost o analiza a 1099 de cazuri, publicat in New England Journal of Medicine. Interesant este ca doar 12.6% din cazuri au fost actuali fumatori,iar 1.9% au fost fosti fumatori. Numarul este foarte mic, tinand cont de doi factori:

99,1% din cazuri au varste > 15 ani, reprezentand astfel un grup care fumeaza tigari din tutun 58.1% din cazuri au fost de sex masculin.

Avand in vedere o prevalenta de aproape 50% a fumatului la barbati, s-ar putea astepta ca cel putin 29% din cazuri sa fie fumatori (chiar daca fumatul NU a avut efect negativ asupra infectivitatii). Astfel, proportia raportata a cazurilor de a fi fumator este scazuta. Dintre cele 1099 de cazuri, 926 au fost clasificate ca non-severe (din care 11.8% erau actuali fumatori) si 173 au fost clasificate ca fiind severe (16.9% erau actuali fumatori). Principalul compozit al punctului final (internarea intr-o unitate de terapie intensiva, utilizarea ventilatiei mecanice sau decesul) a avut loc in 67 de cazuri, 25.8% fiind actuali fumatori. Ar trebui sa subliniez ca nu pot efectua nicio analiza multivariata cu aceste informatii (de exemplu, ajustati starea fumatului cu alti factori, cum ar fi varsta sau prezenta altor afectiuni, cum ar fi BPOC, boli cardiovasculare, diabet etc.). Totusi, se pare ca exista o prevalenta scazuta a cazurilor in randul fumatorilor, dar o prevalenta a fumatorilor oarecum mai mare in cazurile severe. Totusi, cifrele sunt mult mai mici decat cele asteptate. Intrucat aceasta este o analiza selectiva a cazurilor care nu pot fi reprezentative pentru intreaga populatie a cazurilor confirmate de boala, nu putem trage concluzii clare. Cu toate acestea, numarul cazurilor din ultimul stadiu este mult mai mare decat cei 78 de pacienti analizati in studiul anterior.

Sa vorbim acum despre tigari electronice. Si asta este tot ce pot spune (adica nimic), avem zero dovezi cu privire la modul in care utilizarea de e-tigara afecteaza infectiozitatea cu coronavirus si evolutia bolii. Exista o multime de dovezi ca propilenul glicol (unul din ingredientele principale din lichidele pentru tigara electonica) are proprietati anti-bacteriene si anti-virale sub forma de aerosol.Mai jos este o lista de studii pe care le-am citat in cartea din 2017 despre e-tigari pe care le-am scis impreuna cu alti colegi:

Henle W, Zellat J. Effect of propylene glycol aerosol on air-borne virus of Influenza. Proc Soc Exper Biol Med 1941;48:544.

Robertson OH, Loosli CG, Puck TT, Bigg E, Miller BF. The protection of mice against Infection with air-borne Influenza virus by means of propylene glycol vapour. Science 1941;94:612.

Harris TH, Stokes Jr. J. The effect of propylene glycol vapour on the incidence of respiratory infections in a convalescent home for children: preliminary observations. Am J Med Sci 1942;204:430.

Harris TH, Stokes Jr. J. Air-borne cross infection in the case of the common cold: a further clinical study of the use of glycol vapours for air sterilization. Am J Med Sci 1943;200:631.

Robertson OH, Bigg E, Puck TT, Miller BF, Technical Assistance of Elizabeth A. Appell. The bactericidal action of propylene glycol vapor on microorganisms suspended in air. I. J Exp Med 1942;75:593 610.

Puck TT, Robertson OH, Lemon HM. The bactericidal action of propylene glycol vapor on microorganisms suspended in air: II. the influence of various factors on the activity of the vapor. J Exp Med 1943;78:387 406.

Permiteti-mi sa clarific faptul ca aceste studii nu sugereaza niciun efect particular al propilen glicolului asupra tulpinii coronavirusului (COVID-19) care este legata de epidemia globala. Astfel, nu avem dovezi cu privire la modul in care utilizarea e-tigarilor si a propilen glicolului pot afecta raspandirea si severitatea bolii. Mai mult, stim ca marea majoritate a consumatorilor de tigari electronice sunt fie utilizatori dubli, fie fosti fumatori, astfel incat acestia se confrunta cu efectele adverse ale fumatului actual si trecut, iar multi pot avea deja boli legate de fumat. Astfel, acestea ar putea fi intr-un grup cu risc mai mare, dar acest lucru nu se datoreaza tigarilor electronice. Fumatorii care trec la e-tigari electronice ar avea cu siguranta un prognostic mai bun (in comparatie cu fumatul continuu) daca se constata ca fumatul creste infectarea si severitatea bolii.

In concluzie, unele dovezi preliminare, dar neconcludente, sugereaza prevalenta mai mica a fumatului in cazurile de COVID-19 decat se astepta (luand in considerare prevalenta fumatului in intreaga populatie), dar o rata ceva mai mare de severitate si progresie a bolii odata ce fumatorul este infectat. Insa dovezile sunt slabe si neconcludente, de aceea trebuie sa fim atenti. Nu exista dovezi cu privire la efectele tigarilor electronice asupra infectarii coronavirusului si evolutiei bolii si nu putem exclude posibilitatea ca utilizarea propilenglicolului sa aiba efecte benefice. Drept urmare, recomandarile rezonabile privind fumatul, consumul de tigari electronice si epidemia de coronavirus includ urmatoarele:

Incercati sa renuntati la fumat. Daca nu puteti renunta la fumat de unul singur sau cu metode aprobate in prezent, utilizati e-tigari pentru a renunta. Daca sunteti un utilizator dublu de e-tigari si tigari de tutun, incercati sa renuntati complet la consumul de tigari din tutun. Daca sunteti fost fumator si actual utilizator de tigari electronice, este posibil sa doriti sa renuntati la consumul de tigari electronice, dar nu cu riscul de a recidiva la fumat. Ar trebui sa continuati sa utilizati tigari electronice daca exista sanse ca renuntarea sa duca la recidiva fumatului. Dacă nu ati fumat niciodata, nu exista dovezi ca initierea consumului de e-tigara va preveni infectia cu coronavirus sau va reduce gravitatea bolii. Deci, nu incepe sa VAPATI.

Indemn, de asemenea, comunitatea medicala care are acces la cazurile de coronavirus si la laboratoare ce analizeaza virusuri sa:

sa inregistreze printre cazuri, ambele istoricuri, si la fumat si la utilizatorii de tigari electronice. Efectuati un studiu de laborator pentru a examina proprietatile expunerii la propilen glicol asupra supravietuirii la COVID-19. Efectuati un studiu clinic in cazurile spitalizate, adaugand propilen glicol nebulizat la regimul terapeutic.

Este trist sa vedem ca epidemia de coronavirus a inceput sa fie folosita (si abuzata) in arena politica. Statisticile raportate in Reuters nu provin doar de la persoane cu un nivel zero in sanatatea publica; provin de la oameni care sunt cunoscuti pentru pozitia lor politica dogmatica si partinitoare impotriva reducerii daunelor tutunului si a tigarilor electronice. Acesta este un exemplu de comportament iresponsabil din partea persoanelor care ofera indrumari sustinute de zero dovezi. Nu trebuie sa uitam recenta epidemie EVALI din SUA; acesti oameni faceau continuu declaratii despre e-tigari care provoaca epidemia de boala pulmonara, in timp ce acest lucru nu avea niciun sens si acum este clar ca EVALI a fost cauzata de uleiurile ilicite de marijuana care contin ingrediente necorespunzatoare. Niciunul dintre acesti oameni nu si-a cerut vreodata scuze sau nu a recunoscut public greseala lor care a provocat atat de multa confuzie, incat americanii inca, cred ca e-tigarile, nu uleiurile ilicite de marijuana, au fost responsabile de epidemie. Nimanui nu-i pasa de daunele aduse sanatatii publice cauzate de aceste declaratii, multi vaperi au recidivat si s-au apucat de fumat, fumatorii fiind descurajati sa treaca la tigari electronice, declaratii bazate pe dezinformari fara precedent care au fost propagate de politicieni.

Daca cineva crede ca epidemia de coronavirus ar trebui abordata cu acelasi nivel de iresponsabilitate si folosita in jocurile politice, atunci nu sunt deloc optimist cu privire la viitor.

Sursa: http://ecigarette-research.org/research/index.php/whats-new/2020/278-corona