Oamenii de stiinta compara vaparea cu fumatul si descopera ceea ce era de asteptat.

Un nou studiu a constatat ca vaporii de tigara electronica nu dezvolta cresterea celulelor canceroase, dar fumul de tigara da. Asta, poate, nu este o veste mare pentru vaperi, dar ar putea convinge unii fumatori sa dea o sansa vapatului.

Studiul provine de la British American Tabacco si a fost publicat in revista Environmental and Molecular Mutagenesis. Testarea a fost facuta de Corporatia BioReliance, un furnizor de testare a securitatii biologice de inalta tehnologie. Cercetarea face parte dintr-o serie de comparatii intre tigari si vapori si produsele HeatNotBurn.

Oamenii de stiinta au folosit un test numit Bhas 42, testul de transformare celulara in vitro (CTA) pentru masurarea potentialului fumului de tigara si a vaporilor de e-tigara, pentru a produce diferite tipuri de substante cancerigene. Aceasta este prima data cand testul Bhas 42 a fost utilizat pentru a compara vaporii cu fumul.

Niciunul dintre oamenii de stiinta nu au un stimulent mai mare pentru a-si face munca cu maxima seriozitate.

Asa cum ati crezut probabil pana acum, studiul a constatat ca fumul si vaporii aveau un potential dramatic diferit de a dezvolta cresterea tumorala. De fapt, tigara electronica nu a produs nicio “activitate de promotor” carcinogena. Tigara, pe de alta parte, a aratat “toxicitate ridicata”.

Cercetatorii spun ca utilizarea testului Bhas 42 “demonstreaza potentialul aplicarii sale viitoare ca parte a unui cadru de evaluare a produsului”. Cu alte cuvinte, acest protocol de studiu poate fi folosit pentru a testa alte produse de vapare pentru potentialul carcinogen.

“Aceste date adauga dovezi la cresterea care sugereaza ca e-tigarile ar putea oferi o alternativa mai sigura la tigari traditionale”, concluzioneaza.

 

Puteti avea incredere in studiul Big Tobacco?

Da, studiul vine de la oamenii de stiinta si fondatorii Big Tobacco, dar astazi aceasta poate fi cea mai sigura sursa pentru o astfel de cercetare. De ce? Pur si simplu, industria tutunului stie ca tot ceea ce sta in spatele ei va fi revizuit cu atentie de o mie de sceptici.

In cazul in care BAT lanseaza stiinta neconditionata, ei vor fi acuzati – pe buna dreptate – sa traiasca cu reputatia companiilor de tutun pentru ca mint si ascund faptele despre produsele lor. La urma urmei, industria a mintit ani de zile despre cunostintele sale despre pericolele tigarilor.

Daca s-ar descoperi ca ascund riscuri cunoscute ale produselor lor de vapat, s-ar deschide eventuale acuzatii penale. Niciunul dintre oamenii de stiinta nu au un stimulent mai mare pentru a-si face munca exacta. Si nicio afacere nu-si poate permite sa arate ca niste mincinosi.

Indiferent daca voi credeti sau nu ca s-au schimbat in bine companiile de tutun, nu conteaza. Chiar daca nu le pasa de sanatatea clientilor lor, puternicul lor sentiment de auto-conservare este cea mai mare asigurare pe care o avem, aceea de a vedea o stiinta cinstita de la ei. Ei o fac pentru ei insisi.

Sursa: www.vaping360.com