Un studiu nou a constatat ca vaparea la niveluri de putere normale nu prezinta aproape niciun risc de cancer comparativ cu inhalarea fumului de tutun. A fost publicat saptamana trecuta in revista Tabacco Control.
Dr. William Stephens, de la Universitatea din St. Andrews din Scotia, a masurat potentialul de cancer al diferitilor vapori ai caldurii, ai arsurilor si ai produselor din tutun, utilizand analize chimice publicate privind emisiile. Apoi a elaborat o metoda de exprimare a masuratorilor de vapori si fum in unitati comune. Acest lucru a permis o comparatie mai buna a riscului.
Ultima luna a adus o multime de vesti bune vaperilor americani – poate vesti mai bune intr-o perioada mai scurta de timp
Desi el explica faptul ca utilizarea de produse de tip vapare la putere excesiv de mare (cu alte cuvinte, efectuarea de hit-uri uscate) produce un nivel ridicat de aldehide – pe care noi deja le stim – fata de atunci cand se utilizeaza tigarile electronice in mod corespunzator, riscul de cancer de vapare este mai mic de 1% comparativ cu fumatul. De fapt, pericolul de cancer de la vapare este aproape la fel de scazut sau chiar la fel ca in cazul terapiilor de inlocuire a nicotinei cum ar fi guma cu nicotina sau plasturele.
Acest studiu ar trebui sa puna in repaus orice indoiala in cadrul miscarii de control al tutunului cu privire la reducerea riscului de sanatate al vaparii in comparatie cu fumatul, scrie Dr. Michael Siegel de la Universitatea din Boston. “Numeroase grupuri anti-tutun si departamente de sanatate au afirmat in repetate randuri ca vaparea nu este mai putin periculos decat fumatul, dar aceasta afirmatie este falsa si studiul actual adauga in mod semnificativ, la dovezile deja substantiale, ca vaparea este o hotarare de maxima siguranta fata de fumat”.
Prof. Glantz: cui ii pasa de cancer?
Felicitari pentru profesorul universitar din California-San Francisco, Stanton Glantz, pentru recunoasterea existentei acestui studiu extrem de incurajator. Rusine pe el pentru ca a inselat in mod deliberat cititorii blogului sau, ingropand vestile bune si infricosand in schimb faptele sale alternative “preferate”.
“Aceasta analiza ignora faptul ca ‘doar’ cancerul reprezinta aproximativ 1/3 din decesele induse de tutun”, scrie Glantz. Cele mai multe sunt de la boli cardiovasculare si metabolice si boala pulmonara non-cancer. Dovezile, pana in prezent, sugereaza ca tigarile electronice prezinta riscuri substantiale pentru aceste rezultate, in special datorita particulelor ultrafine pe care le produc.
“Orice considerare a riscurilor legate de utilizarea tigarilor electronice trebuie, de asemenea, sa ia in considerare efectele populatiei, in special faptul ca acestea extind piata nicotine prin atragerea copiilor si deprimand renuntarea la adultii fumatori”.
Particulele ultrafine reprezinta un risc cardiovascular la fumat, deoarece particulele sunt solide si sunt fabricate din materiale de ardere. Particulele de vapori ale e-tigarilor sunt lichide si sunt absorbite de tesut pe gat, esofag si plamani. Nu exista dovezi ca particulele lichide se pot depozita in plamani sau artere si au aceleasi efecte ca si cele solide.
Dar aceasta este teoria sustinuta de profesorul Glantz. El se implica in acest lucru, in ciuda faptului ca niciun alt om de stiinta nu a confirmat acest “pericol” si nimeni altcineva nu o mentioneaza, cu exceptia departamentelor de sanatate si a politicienilor care se consulta cu Prof. Glantz si cu prietenii sai de la UCB.
Afirmatia ca vapatul “scade renuntarea la fumatorii adulti” provine din propria sa “meta-analiza” a literaturii vapatul existent/incetarea fumatului. Acest lucru a aparut pe scara larga (de catre Ann McNeill si Peter Hajek, Clive Bates si Carl Phillips, printre altele) exercitarea torturii de date a fost deja uitata.
Dr. Konstantinos Farsalinos tocmai a scris la intrarea pe blog a lui Glantz. “Aceasta afirmatie de neimaginat nu este doar inumana, ci si total nestiintifica si contrara oricaror date disponibile”, scrie cardiologul. El denunta concedierea cavalierului Glantz de preocuparile asupra fumatorilor reducand riscurile de cancer prin vapare, explicand ca “mai multe decese vor fi prevenite prin reducerea bolii pulmonare si a cencerului in comparatie cu reducerea bolilor cardiovasculare/metabolice.
O saptamana foarte buna pentru vaperi
Ultima luna a adus o multime de vesti bune vaperilor americani – poate mai multe vesti bune intr-o perioada de timp mai scurta ca oricand. FDA a amanat termenul limita al PMTA in anul 2018 si a decis sa regandeasca in mod substantial nicotina, fumatul si vapatul. Un studiu de inalta calitate privind datele recesamantului arata ca vaparea ii ajuta pe fumatori sa renunte la fumat (imi pare rau Prof. Glantz). Vaperii au ajutat la strangerea de semnaturi valabile pentru a contesta interdictia privind e-lichidul aromatizat din San Fancisco.
Si acum avem dovezi concrete ca unul dintre cele mai mari riscuri ale fumatului este practic absent in vapare. Ce saptamani bune!