Dentistul Connor Hughes cantareste efectele daunatoare pe care fumatul si vaparea le pot avea asupra sanatatii dumneavoastre orale.

Acum se stie ca fumatul poate avea efecte dezastruoase asupra igienei bucale si, in ciuda memento-urilor constante ale medicilor si stomatologilor, milioane de oameni fumeaza si astazi. Desi acum este ilegala comercealizarea fumatului in majoritatea tarilor din intreaga lume, oamenii aleg in continuare sa duca o viata alimentata de nicotina.

Desigur, exista campanii in desfasurare pentru a ajuta oamenii sa renunte la fumat, inclusiv plasturi de nicotina, guma si extrem de cotroversat „inlocuitor” al fumatului, vaparea.

In acest articol, vom analiza efectele pe care fumatul si vaparea le au asupra sanatatii bucale si daca vaparea este de fapt un substitut mai bun pentru fumat.

Fumatul versus vaparea : 3 factori de abordat

Sa incepem cu fumatul deoarece exista de mai mult timp, ceea ce inseamna ca exista mult mai multe informatii despre efectele pe termen lung.

Fumat

Bacterii: fumatul va deterioreaza dintii in diferite moduri, cel mai grav fiind modul in care va opreste capacitatea gurii de a face fata eficient infectiei. Aceasta inseamna ca, daca apare o infectie, gura nu are literalmente niciun mecanism de aparare, ceea ce inseamna ca bacteriile sunt libere sa se raspandeasca si sa ramana in gura ta. In timp , acest lucru poate duce la grave probleme, pe care le voi aborda mai jos.

Colorarea dintilor: cu cat bacteriile raman mai mult in interiorul gurii, cu atat dintii vor deveni mai susceptibili la colorare si ingalbenire. Acest lucru poate duce in cele din urma la pierderea dintilor care va necesita canale radiculare.

Circulatie slaba: sifonul bacteriilor care se formeaza in gura va opri, de asemenea, fluxul de sange si patrunderea oxigenului, in mod eficient, in gura. Asadar, tot pietrisul si tutunul pe care il inhalati se vor freca si va vor ciupi dintii. Nu numai ca acest lucru este inconfortabil din punct de vedere fizic, dar smaltul dumneavoastra va deveni mai slab pe zi ce trece, ducand la probleme suplimentare.

Vaparea

Mai mult ca niciodata oamenii fac trecerea de la fumat la vapat pentru a-i ajuta sa renunte la fumat pentru totdeauna. Desi studiile privind siguranta generala a vaparii sunt inca, in mare parte, neconcludente datorita faptului ca este un concept destul de nou (in comparatie cu fumatul), am descoperit cateva statistici interesante care sugereaza ca vaparea nu poate avea aceleasi efectete pe termen lung, precum fumatul.

Sa comparam problemele ridicate la fumat, cu vaparea.

Bacterii: gudronul si nicotina raman in gura si in jurul gurii pentru o perioada lunga de timp, de obicei pana cand va curatati corect gura sau opriti complet fumatul. Cu toate acestea, vaparea nu produce particule, ceea ce inseamna ca este mai putin probabil sa se produca bacterii. Principalele ingrediente prezente sunt apa, propilen glicol si/sau glicerina vegetala si nicotina, daca doriti acest lucru. E-lichidele sunt ingredientul final, de obicei acestea contin pur si simplu arome folosite pentru a imita gustul fructelor, menta si tutun. Nu s-a dovedit ca niciunul dintre acestia nu pun utilizatorul in pericol de a intra in contact cu bacterii si/ sau mucegai.

Culoarea dintilor: ceea ce face dintii galbeni sau ce pateaza dintii este nicotina si gudronul. Problema cu vaparea este ca depinde de dvs. cata nicotina alegeti sa aveti (vaparea nu foloseste gudron). Deci, daca ar fi sa vapati fara nicotina? Se pare ca este mai putin probabil ca dintii sa se pateze. Mai simplu spus, cu cat este mai mare aportul de nicotina, cu atat dintii sunt mai sensibili la colorare. Se crede ca cei care vapeaza nicotina zero prezinta un risc mai mic de decolorare a dintilor. In plus, vaparea (in special e-lichidul) nu produce nicio acumulare de gudron, care este un alt motiv pentru decolorarea dintilor.

Circulatie slaba: bacteriile sunt cauza unei circulatii slabe la fumat. Cu vaparea, nu este nevoie sa fie prezenti nici tutunul, nici pietrisul. Asa cum puteti alege sa vapati cu nicotina zero, logica sugereaza ca circulatia dvs. nu va suferi niciun fel de daune, spre deosebire de fumat. Bineinteles, vaparea este cunoscuta pentru faptul ca le ofera utilizatorilor o gura uscata, ca urmare a incalzirii bobinei si prin urmare, distribuita in gura. Cu toate acestea, acest lucru poate fi usor remediat/abordat ramanand hidratat.

Deci, care este verdictul?

Ei bine, mai avem nevoie de inca cativa ani pentru ca mai multe dovezi sa apara cu privire la siguranta generala a vapatului. Nu este inocent sau lipsit de riscuri.

Cu toate acestea, stim ca vaparea nu contine gudron si nu trebuie sa contina nicotina – care sunt doua dintre cele mai mari elemente care cauzeaza boli ale dintilor si ale gingiilor. Numai timpul va spune daca vaparea este cu adevarat mai sigura decat fumatul, dar se pare ca va castiga dezbaterea pe fiecare zi ce trece.

Sursa: https://www.dentistry.co.uk