Un studiu recent publicat de oamenii de stiinta de la British American Tabacco (BAT) a examinat dintii expusi la fumul de tigara pe o perioada de doua saptamani comparativ cu cei expusi la aburul tigarii electronice, pe aceeasi perioada de timp, si au constatat ca vapatul nu pateaza dintii.
Studiul a fost prezentat la conferinta anuala a Asociatiei Americane de Cercetare Dentara. Ei au testat un prototip de tigara electronica pe dintii de vaca care au fost incubate intr-un cuptor la temperatura corpului, in saliva umana, in scopul de a cultiva probele in aceleasi conditii gasite in gura umana.
Dupa testarea acestor dispozitive pentru decolorarea dintilor pe o perioada de doua saptamani, rezultatele au fost comparate cu cele din fumul de tigara. Dintii supusi la vapori nu s-au patat, dupa cum era de asteptat, iar dintii expusi la fumul de tigara au prezentat aproape imediat semne de colorare, care se datoreaza continutului de gudron din tigarile clasice.
“Dupa prima zi, dintii expusi la extractul de fum au inceput sa-si schimbe culoarea, iar in decursul a 14 zile acesti dinti au devenit mai intunecati si mai inchisi la culoare”, au spus cei de la BAT.
“Chiar si cu ochiul liber, schimbarea culorii, cu extracrul de tigara, a putut fi observat usor inca din prima zi. Spre deosebire de dintii expusi de fum, cei expusi la vapori de tigara electronica au prezentat o schimbare minima a culorii, similar cu dintii netratati.
Un studiu despre vapat si sanatatea orala
In concordanta cu cele de mai sus, studiul publicat in octombrie 2016, care privea starea orala a vaperilor ce tocmai au trecut de la fumat la vapat, a indicat ca trecerea la alternative mai sigure a imbunatatit considerabil sanatatea orala a acestora.
Acest studiu observational ce a fost efectuat de Unitatea de Parodontologie si Igiena Orala a Clinicii Calabrodental din Crotone, Italia a fost publicat in Decembrie 2016 la NCBI.
Participantii au fost compusi din 110 fumatori care au trecut la vapat, au examinat starea lor de sanatate orala la inceputul studiului, apoi dupa 60 de zile si de asemenea dupa 120 de zile de la examinarea initiala. In plus acesti vaperi noi au fost impartiti in doua categorii diferite, cei care au fumat mai putin de 10 ani au format grupa 1 si cei care au fumat mai mult de 10 ani au format grupa 2.
Cand au fost examinati la inceputul studiului, 85% din grupa 1 au avut un scor al indicelui de placa de 1 din 3, dintre care doar 15 nu au nicio placuta. Pentru grupa 2, trei sferturi dintre participanti aveau un indice de placa de 2 si niciunul dintre acestia nu aveau un scor de placa de 0. Cand au fost examinati din nou la sfarsitul studiului, 92% din grupa 1 si 87% din grupa 2 s-au laudat cu un scor de placa de 0.
In ceea ce priveste sangerarea gingiilor, la inceputul studiului, 61% dintre participantii din grupa 1 si 65% dintre participantii din grupa 2 au prezentat sangerari la inteparea cu sonda. Ulterior, dupa reexaminarea de la sfarsitul studiului, 92% dintre cei din grupa 1 si un total de 98% din grupa 2 nu au prezentat sagerari la examinare.
Trecerea de la fumat la vapat imbunatateste sanatatea orala
Desi este cunoscut faptul ca fumatorii prezinta un risc crescut de colorare, boala a gingiilor, acumularea plagilor si boala parodontala, printre alte lucruri, aceste studii indica in mod clar ca exista o corelatie pozitiva intre trecerea de la fumat la vapat si imbunatatirea starii sanatatii orale.
Sursa: www.bat-science.com