Un nou studiu publicat in Jurnalul American de Medicina Preventiva a constatat unele rezultate ingrijoratoare despre perceptia fumatorilor despre tigarile electronice si riscul lor real. Anchetatorii au evaluat date de la 3630 de adulti (50,5% femei; 61,6% albi, 13,7% hispanici, 10% negri,), in varsta, minima de 18 ani, care au participat prin e-mail la Health Information National Trends Survey. Sondajul a fost realizat de catre Institutul National al Cancerului, perioada octombrie 2012 si ianuarie 2013. Mai mult de jumatate (58,1%) dintre participanti au fost nefumatori, 22,4% fosti fumatori, iar 18,5% actuali fumatori.

    Cum era de asteptat, sensibilizarea asupra tigarilor electronice a crescut la 77% de la 16% cat era in 2009. Cu toate acestea, doar 51% din actualii respondenti care au remarcat sensibilizarea cred ca aceste produse sunt mai putin nocive in comparatie cu tigarile clasice, actualii fumatori fiind de doua ori jumatate mai predispusi decat nefumatorii sa creada ca tigarile electronice sunt mai putin daunatoare. Dintre toate persoanele ce spun ca stiau despre tigarile electronice, grupurile cele mai susceptibile de a crede ca tigarile electronice sunt mai putin daunatoare decat tigarile clasice, sunt cele formate din tineri, mai educati si actuali fumatori. Cu toate acestea, in 2010, 84.7 % din fumatorii intervievati credeau ca tigarile electronice sunt mai putin daunatoare fata de 65% din fumatori in actualul studiu. Autorii au declarat: “Acest lucru indica, probabil, ca scepticismul si/sau preocuparile incep sa se dezvolte, au spus cercetatorii intr-un comunicat.”
    Cu toate acestea, rezultatele sunt extrem de ingrijoratoare pentru Comunitatea de Sanatate Publica. Nu exista absolut nicio indoiala ca, pe baza tuturor dovezilor stiintifice disponibile în prezent, tigarile electronice sunt, de departe, mai putin nocive decat tigari traditionale. Singura dezbatere stiintifica existenta si disputata este despre potentialul rau aproximativ al tigarilor electronice. Oricine crede ca riscul relativ este comparabil cu tigarile traditionale este, pur si simplu, ignorant sau in mod deliberat minte. S-a constatat ca oamenii (mai ales fumatorii) nu cred ca tigarile electronice sunt mai putin daunatoare decat tigarile clasice, ceea ce este un indiciu clar ca partea miscarii de control a tutunului, care este ideologic opus e-tigarilor, fac o treaba destul de buna in DEZINFORMAREA publicului. Prin aceasta, sunt afectati direct fumatorii, care ar putea gandi sa foloseasca tigara electronica ca alternativa la tigarile clasice, dar, din pacate, sunt descurajati sa faca acest lucru. Mai mult decat atat, ei creeaza un conflict social in cadrul societatii, intre vaperi si fumatori / nefumatori / non-vaperi, prin perceptia vaperilor ca utilizatori al unui produs nesanatos.
    Situatia este extrem de daunatoare sanatatii publice. Este o datorie etica si o obigatie a tuturor oamenilor de stiinta sa prezinte adevarul la dispozitia publicului si sa opreasca jocurile care costa vieti in fiecare zi. Sentimentelor de frica si intimidare, bazate pe teorii ce nu pot rezista in fata bunului simt, nu ar trebui sa li se permita sa cucereasca. Noi ar trebui sa empatizam cu fumatorii si sa-i ajutam sa renunte de tigari, in loc de demonizarea si pedepsirea lor pentru incapacitatea medicinei de a dezvolta un medicament foarte eficient pentru renuntarea la fumat. Tigarile electronice si alte produse sunt create cu scopul reducerii efectelor negative ale tutunului si reprezinta unica oportunitate ce nu am avut-o in trecut, o oportunitate de a permite oamenilor sa preia controlul asupra sanatatii proprii, eliminand produsele conducatoare de compusi chimici nocivi si reducerea bolilor cauzate de fumat si moartea la nivel global.