ECF: Cat timp iti ia din viata munca ta in jurul tigarilor electronice?
Dr Farsalinos: Majoritatea timpului. Pentru a face cercetari trebuie sa fii putin nebun si sa iti placa cu adevarat ce faci. Nu este doar o profesie. Dar nu este vorba doar despre efectuarea cercetarii actuale, o multime de cercetari intra intr-un studiu si un singur studiu este foarte greu de facut. Inainte de toate trebuie sa planifici o cercetare si sa proiectezi protocoale in jurul ei. Dupa trebuie sa gasesti fonduri. Acesta trebuie aprobat de Comitetul de etica al spitalului. Cand aceste etape sunt complete trebuie sa gasesti voluntari. Deci trebuie sa fie multe gata inainte de a incepe.
ECF: Cate studii despre vapat ai facut pana acum?
Dr Farsalinos: Pana acum am publicat 7 cu alte 3 acceptate si in asteptare sa fie publicate. Am mult mai multe protocoale terminate pe birou, deja aprobate de Comitetul de etica, inclusiv unul despre detectarea substantelor cancerigene in metabolismul fumatorilor comparativ cu cele gasite la vaperi. Ele astepta ca cineva sa ofere bani pentru a le face. Daca as avea bani as incepe chiar maine.
ECF: Cum iti finantezi, de obicei, studiile?
Dr Farsalinos: Unele studii le-am facut deoarece nu au necesitat cheltuieli, ca taxe ale spitalului sau laborator, au fost efectuate gratuit. Un exemplu ar fi Studiul Topografia Vapatului unde eu si echipa mea am lucrat, fara sa fim platiti, in timpul nostru liber, chiar si in week-end-uri. Chiar nu pot numara orele in care noi am inregistrat video vaperii si am analizat rezultatele cu un software specializat. Chiar si cu dorinta noastra de a lucra gratuit, nu putem intreprinde studii clinice costisitoare. De exemplu, cand noi am facut Studiul Viteza Fluxului Coronarian spitalul unde am facut studiul ne-a cerut 240€/persoana/examinare. Studiul a implicat mai mult de 80 de voluntari participanti, fiecare necesitand doua examinari. Sunt foarte multi bani si este doar o taxa de spital. Studiile necesita un numar de persoane care sa lucreze la ele. Este imposibil pentru mine sa administrez o injectie intravenoasa si sa execut o cardiograma in acelasi timp. Trebuie sa fie cineva sa ma ajute, de obicei mai mult de o persoana.
ECF: Decenii in urma fumatul a fost promovat ca fiind sanatos din cauza cercetarilor despre care noi, acum, stim ca adevarul este opusul. Crezi ca oamenii sunt speriati sa admita ca vapatul poate fi mai putin periculos decat fumatul, iar in cazul in care se dovedeste a fi gresit, la un moment dat, in anii ce vor veni, sa fie trasi la raspundere?
Dr Farsalinos: De aceea, principalele mele declaratii ca tigarile electronice, potrivit unei cercetari curente, sunt de departe mai putin daunatoare decat tutunul. Nu zic ca sunt sigure, nu zic ca este un obicei sanatos astfel incat toata lumea ar trebui sa continuie sa-l aiba. Eu doar compar asta cu efectele tutunului, stiind ce contin tigarile clasice. Desigur, sunt mai multe lucruri ce ar trebui sa le stim la nivel de laborator, de la efectele diverselor metale ce privesc eliberarea de metale grele si toxicitatea vaporilor la analiza consecintelor chimicalelor puse in tigarile elctronice utilizate, cu voltaj ridicat. In prezent, exista posibilitati infinite de cercetare, avem multe protocoale pregatite, dar finantarea lipseste.
ECF: Asta ne duce cu gandul la un studiu curent de-al tau cu privire la potentialul ingredientelor nocive in lichide. Poti sa detaliezi asta?
Dr Farsalinos: Am inceput sa fac acest studiu bazat pe una sau doua probe in care am gasit unele substante chimice care nu ar fi trebuit sa fie acolo. Există multa anxietate, în jurul acestui lucru, pe care am inteles-o, desigur, si oamenii ma intreaba despre asta in fiecare zi. Dar trebuie sa definim problema in primul rand, care este ceea ce echipa mea și cu mine facem acum. Daca vorbim despre asta fara a defini problema exista riscul de a creea „stiri”, care nu sunt corecte.Testam aproximativ 160 de lichide de peste tot. Vrem sa vedem dacă exista o problemă la scară globala, si în ce masura. Cand vom avea rezultatele vom anunta cat de multe lichide au fost afectate si ce am gasit în ele. Dar vom prezenta, de asemenea, propunerea noastra pentru o soluție, pentru ca doar sa descoperi problema nu inseamna nimic.
ECF: Puteti sa va dati seama care este principala problema in acest moment?
Dr Farsalinos: Nu exista in prezent nicio testare, pe scara larga, a fabricarii produselor, asta este o problema. Alta problema este lipsa de cunostiinte detinute de companiile care produc si vand lichid pentru tigara electronica. Aceasta industrie s-a dezvoltat sub forma intreprinderilor mici si mijlocii; nu exista nicio industrie mare (pana de curand). Ei nu stiu ce sa testeze, doar daca vor sa isi investeasca banii in asta. Deci ei sunt “prinsi”. Am vazut cateva companii incercand sa testeze, dar a fost inutil, furnizand informatii utile aproape inexistente. Ei au cercetat pe internet, intreband laboratoarele de chimie ce trebuie sa faca. Dar majoritatea oamenilor de stiinta, chiar si cei mai respectati experti din domeniu, nu detin cunostiintele necesare daca nu au lucrat in special cu tigarile electronice. Ele sunt un produs nou complicat, noi nu am mai vazut ceva asa complex inainte – este o combinatie intre chimie, tehnologie, electronica si fizica. Este asa complicat incat am avut experiente in care laboratoarele au facut mari greseli metodologice cand le-am dat sa testeze o tigara electronica. Este foarte important sa stii ce faci deoarece la nivel de laborator este foarte usor sa abuzezi si sa produci rezultate ireale inutile. Daca testele nu reprezinta modul in care produsul este folosit de vaperi, atunci ce rost mai are?
ECF: Unul din argumentele pe care il auzi de la companiile mici este acela ca ei nu-si pot permite sa-si testeze produsele si sa supravietuiasca, ca si afacere.
Dr Farsalinos: Ei bine, in realitate doar producatorii trebuie sa fie responsabili de testare. Comerciantii nu trebuie sa faca niciun test; nu este logic sau realist, ei trebuie doar sa fie responsabili sa fie siguri ca produsele ce le vand au fost testate in mod corespunzator. Problema este ca nimeni nu intreaba de niciun test. Sarcina este a producatorilor si nu este de ajuns sa spuna ca ei testeaza produsele, ei trebuie sa elibereze rezultate care sa dovedeasca asta. In caz contrar, ei pot spune orice vor. Am incredere ca industria va fi responsabila astfel incat sa reactioneze si sa solutioneze orice problema pe cat posibil. Daca producatorii incep sa elibereze rezultate s-ar face marketing mai bun. Ei pot arata publicului ca produsul pe care il vand este sigur si competitorii sai ar face la fel sa ramana pe piata. Regulamentul va cere, pana la urma, ca testele pe lichide sa fie obligatorii iar publicitatea interzisa, astfel cum spune reglementarea Uniunii Europene, cred ca singurul mod de comercializare a produselor va fi prin testare, deci cu cat testele sunt mai extinse cu atat avantajul marketingului este mai mare. Nu vei fi capabil sa sponsorizezi evenimente sau publicitate in mass-media, dar vei obtine clienti sa le arati ca produsele tale sunt mai eficiente si mai sanatoase decat ale concurentilor.
ECF: Ce rol au vaperii in asta?
Dr Farsalinos: Vaperii trebuie sa puna presiune pe companii pentru testari. Alegerile vaperilor trebuie sa se bazeze pe rezultatele testului, nu doar pe cum arata sau ce gust au produsele deoarece este mai important pentru ei asta, pe termen lung. Asta nu a fost asa pana acum dar pana la urma cred ca va fii.
ECF: Campania crowdfunding campaign on Indiegogo a astras o multime de donatii pentru companiile de tigari electronice. A fost ceva planificat?
Dr Farsalinos: Sa fiu sincer, am fost surprins. M-am asteptat ca cei mai multi bani sa vina de la vaperi. Dar sunt incantat sa vad ca am gresit deoarece nu am avut prea multe reactii pozitive de la companiile de tigari electronice pana atunci. In mod normal gasesti un sponsor pentru intregul proiect, cercetarea nu e normal sa fie platita de fundatie. De fapt, este destul de rar si cu siguranta e ceva ce nu am mai facut inainte. Dar pentru ca a avut un succes asa mare o voi face din nou.
ECF: Suspectezi ca ai putea vedea la vreo companie pe care ai finantat-o un rezultat in favoarea lor?
Dr Farsalinos: Posibil, dar nu asa lucram noi. Am cumparat anonim, in cele mai multe sau chiar in toate cazurile, lichide ce erau noi pe piata, deci nimeni nu stie ce probe am colectat. In final, nu este benefic pentru acele companii sa discute doar aspectele pozitive ale vapatului.
ECF: Exista o anume cercetare care ai vrea sa aiba loc chiar acum daca finantarea si resursele ar fi nelimitate?
Dr Farsalinos: Ceea ce avem noi nevoie este sa urmarim studii pe termen lung cu mii de participanti. Dar aceste studii ar trebui sa inceapa acum si sa evolueze pe parcursul mai multor ani. Efectele adverse ale fumatului vin pe parcurs; niciun fumator nu a murit dupa un an de fumat, de aceea noi avem nevoie sa fim rabdatori. De asemenea, vaperii sunt in general tineri, la 30-40 de ani, deci riscul de a se dezvolta boala este mic. Deci pentru a vedea rezultate statistice semnificative la nivel epidemiologic trebuie sa vezi mii de cazuri, urmarite timp de ani de zile. Aceasta cercetare este pe cale sa devina foarte, foarte importanta.