Un nou raport publicat in Marea Britanie a ajuns la concluzia ca tigarile electronice nu sunt nici pe aproape la fel de daunatoare decat tigarile clasice. Efectuat de Public Health England (PHE), raportul a descoperit faptul ca tigarile electronice sunt “aproximativ cu 95% mai putin nocive” decat tigarile traditionale si ca Serviciul National de Sanatate ar trebui sa ia in considerare recomandarea acestora in ajutarea oamenilor sa renunte la fumat. Ei au ajuns, de asemenea, la concluzia ca nu exista “nicio dovada” ca ei incurajeaza tinerii sa inceapa sa fumeze.

    Recenzia sugereaza ca e-tigarile pot contribui la scaderea ratei fumatorilor in Marea Britanie la 2.6 milioane de adulti care au spus acum ca urmeaza sa utilizeze produsul. De asemenea au descoperit ca toti acesti adulti sunt fosti fumatori, intarind dovada ca majoritatea oamenilor nu incep sa foloseasca tigara electronica dupa ce nu au fumat niciodata ci, in schimb, o utilizeaza sa renunte la fumat sau sa reduca tigarile.
    Profesorul Kevin Fenton, Directorul de sanatate si bunastare la PHE explica: “Tigarile electronice nu sunt complet lipsite de riscuri dar in comparatie cu fumatul, evident arata ca ele transporta doar o mica parte din efectele nocive. Problema este ca oamenii cred din ce in ce mai mult ca ele sunt la fel de daunatoare si acest lucru poate retine multi fumatori sa renunte la fumat. Serviciile locale de renuntare la fumat ar trebui sa sprijine utilizatorii de tigari electronice in calatoria lor de renuntare definitiva.”
    Interesant este ca in ciuda ratei mari a celor care renunta la fumat pentru a se apuca de vapat, numarul oamenilor care cred ca tigarile electronice sunt mai daunatoare decat fumatul traditional este, de asemenea, in crestere. Raportul detaliaza cum numarul este in crestere de la 8.1% in 2013 la 22.1% in 2015. Acest lucru merge impotriva tuturor dovezilor stiintifice actuale care, evident, arata contrariul.
    Raportul, de asemenea, dezminte intr-un fel temerile ca tigarile electronice actioneaza ca o cale de a-i face pe tineri sau pe nefumatori sa inceapa sa fumeze.Acest rationament este partial in spatele guvernului din Tara Galilor care recent a interzis tigarile electronice in toate locurile special amenajate pentru fumatori argumentand ca acestea pot normaliza acest obicei si pot incuraja tinerii sa-l adopte.
    Profesorul Linda Bauld de la Cercetarea Cancerului din Marea Britanie spune: “Temerile ca tigarile electronice au facut fumatul sa apara, din nou, sau chiar au condus oamenii sa isi cumpere tigari din tutun(..). De fapt, dovezile generale arata ca tigarile electronice actuale ajuta oamenii sa renunte la tigarile clasice.”
    Se estimeaza ca in prezent 80 000 de oameni din Anglia mor in fiecare an din cauza fumatului, dar daca toata lumea inlocuieste fumatul cu vapatul, aceasta cifra se preconizeaza sa scada la 4 000. Dovezile, potrivit raportului, sunt clare: Vapatul este mult mai putin nociv decat fumatul. Si daca este folosit in combinatie cu serviciile care sprijina renuntarea la fumat ei ofera o sansa mai mare de a renunta de tot.